(Ne)schimbare

Oamenii nu se schimbă (punct) Ne naștem cu un sine care nu se schimbă niciodată. (Ne naștem și cu un IQ dar aici e altă poveste) Cei care sunt responsabili de noi, fie ei părinți, bunici… construiesc ziduri în jurul nostru și ne conving că suntem și vom fi ceea ce cred ei că am fi. De multe ori aceștia vor imposibilul, temelia fiind deja construită dar… unele cărămizi rămân adânc înfipte în zid, altele cad cu prima adiere iar altele… pur și simplu lipsesc. Se întâmplă ca aceste cărămizi care lipsesc să fie definitorii pentru comportamentul nostru la un moment dat, chiar atunci când facem alegeri importante. Și totuși… ceea ce știm despre noi se schimbă, ne descoperim treptat, cu fiecare situație nouă, cu fiecare problemă apărută și acționăm conform nivelului nostru de cunoaștere de la momentul respectiv. Atunci când interacționăm unii cu alții oferim ceea ce vrem dar mai ales ceea ce avem atunci și ne ajustăm comportamentul în funcție de ceea ce poate primi celalalt. De multe ori purtăm măști doar pentru a fi acceptați, pentru a-i mulțumi pe ceilalți. Ne obișnuim cu aceste măști dar nu ne definesc. Le punem când vrem și le dăm jos când ne simțim în siguranță cu noi dar și cu cei care se apropie de ceea ce suntem noi la acel moment. Astfel, ceea ce suntem azi e doar o parte din ce am descoperit până acum.

Oamenii nu se schimbă. Important este să-i cunoaștem așa cum sunt ei, fără mască, cărămidă cu cărămidă sau lipsă cu lipsă, să-i acceptăm ca atare, să-i păstrăm dacă merită, pe unii să-i părăsim dacă nu se apropie de ceea ce am vrea noi să fie, să ne schimbăm noi drumul, ocolindu-i.

 


6 responses to “(Ne)schimbare

 • Robert

  Dar ce te faci când oamenii schimbă atât de multe măști încât uită care era starea lor inițială ? Sau când le rămâne masca întipărită pe figură pentru că au refuzat de prea multe ori să o dea jos…

 • Iosif

  Schimbarea este o evidenta certa,de la cea mai infima particula elementara,pâna la macro-cosmosul infinit,totul este într-o miscare evolutiva si transformare continua,un perpetuum-mobile atemporal ciclic.Doar Dumnezeu,Creatorul Universului,*IUBIREA ABSOLUTA* ,ramâne aceeasi,manifestare paradoxala imperceptibila de catre omul nascut din femeie,cu exceptia lui Hristos si a celor morti si înviati (nascuti a doua ora din apa si Duh)care traiesc asemeni Lui,metamorfozati (schimbati de IUBIRE) si înaltati în slava cerului împrauna cu El,pentru vesnicie.
  Hristos e Viu,învingator al mortii si Locuintei mortilor,El este de la începutul creatiei cu Dumnezeu,este Întelepciunea si Cuvântul Celui Atot Puternic,este Lumina lumii iar cine-L cunoaste pe EL Îl cunoaste pe Dumnezeu. „…Cine M-a vazut pe mine a vazut pe Tatal.”
  Sa ai zile senine,multa pace si iubire în suflet !

 • Robert

  Din punctul meu de vedere e greu fără mască. Lumea în care trăim ne obligă să o purtăm. Fără mască s-ar face vid în jurul nostru. Unii nu acceptă să trăiasca așa și caută doar părtile bune, gândesc pozitiv să zicem…
  P.S. Sigur nu e la mișto comentariul lui Iosif ?

You must be logged in to post a comment.

%d blogeri au apreciat: